Питата на лозаря
Необходими продукти:
- 300мл. хладка вода
- 300мл. прясно мляко
- 1ч.ч кисело мляко
- 42г. кубче мая
- 1ч.л. сол
- 1ч.л. захар
- 1к.л. ракия
- 3-4с.л. олио
- 2 белтъка
- 2 жълтъка (за намазване)
- 1 и1/2кг брашно
Начин на приготвяне:
Омесваме тесто от горе посочените продукти в следната последователност: В хладката вода размиваме маята,прибавяме солта,захарта,олиото,ракията,белтъците,киселото и прясното мляко.Постепенно сипваме от пресятото брашно и бъркаме до получаване на гъста каша.Оставяме я да втаса 30-40мин.,прибавяме още брашно и замесваме средно твърдо тесто.От него оставяме една част за украса,а от останалото правим пита с диаметър - диаметъра на тавата.Поставяме я в добре намаслената тава и оформяме питката,която намазваме с жълтъка.От отделеното тесто правим украсата (чепките с грозде и лозичките),тях не мажем с жълтък,за да се отличават.Завиваме я и отново втасва,след което печем на 200-220градуса.След опичането и мажем горната кора с краве масло и я завиваме,за да омекне.
0 коментара:
Публикуване на коментар